duminică, 25 octombrie 2015

CHOCOFLAN

Cand prietenul nostru, care nu mai vrea sa imbatraneasca... si sa taca, Florin Piersic, rostea pentru prima data memorabilul lui apelativ catre un oarecine tantalau si-l numeste "Ciocoflender", cred ca-si amintea ca, undeva-candva, a facut cunostinta cu aceasta prajitura, l-o impresionat de numa', o plecat acas' cu gandu' la ea, dar pe drum, curios din cale-afara, i-o uitat numele. Si-ntr-o clipa de aducere aminte, fara legatura cu subiectul, o lansat in eter, pentru nemurire, celebra lui zicala. Glumesc, bineinteles, dar asemanarea e... dulce, cu pete, cu aroma de portocale, ici cremoasa, colo cocalita, zaharisita, usor siropoasa, faina la aspect, dar si mai faina la gust.


INGREDIENTE
PENTRU CARAMEL
- 5 linguri de zahar
... care se caramelizeaza usor in alt vas,
apoi se toarna in forma de Gugalhopf,
unsa bine in prealabil cu ulei.

ATENTIE LA TEMPERATURA FOARTE RIDICATA!!!

INGREDIENTE
PENTRU CHECUL DE CIOCOLATA
- 150 g de ciocolata amaruie
- 80 g de unt 80%
- 3 oua
- 120 g de zahar
- 80 g de faina
- 2 linguri cu varf de cacao
- 1 lingurita de praf de copt
- sare

INGREDIENTE PENTRU FLAN
- 1 cutie de 400 de g de lapte condensat indulcit
- 1/2 cup de lapte evaporat
- 1/2 cup lapte integral
- 4 oua
- 1 lingurita de extract natural de portocale

PREPARARE CHEC DE CIOCOLATA
Ciocolata se topeste impreuna cu untul pe Bain-Marie.
Ouale intregi se bat impreuna cu zaharul, pana isi dubleaza volumul.
Se adauga ciocolata topita cu untul, 
apoi se cern deasupra ingredientele uscate
(faina, cacao, praf de copt si sarea)
Aluat obtinut se toarna peste caramelul racit din forma.


PREPARARE FLAN
Se mixeaza ouale intregi cu cele trei tipuri de lapte.
Compozitia lichida astfel obtinuta se toarna peste aluatul de chec,
folosindu-ne de o spatula peste care se toarna usor firul lichidului,
astfel evitand amestecarea celor doua straturi.
Forma de Gugalhopf se aseaza intr-o tava plina cu apa fierbine,
pentru crearea efectului de Bain-Marie.
Se introduce cu grija in cuptorul incins la 180 grade Celsius, 
si se coace timp de cca. 50 de minute.

Surprize-Surprize!!!

In timpul coacerii, 
cele doua straturi fac schimb de "poarta".
iar la final, sucirea asta da un aspect spectaculor preparatului,
asta dandui si denumirea de PRAJITURA IMPOSIBILA,
stratul de flan ajungand in contact cu caramelul.
Se lasa sa se raceasca in forma, 
apoi se rastoarna pe un platou de servire,
se admira cat mai bine, ca n-are viata lunga.



POFTA BUNA!!!

3 comentarii:

Linda spunea...

It looks beautiful and delicious! Hello from Montreal, Canada. :)

Diana spunea...

arata foarte bine, felicitari dar...lapte evaporat??!?! serios...??!??

Gabriela Cara spunea...

Serios, pentru cine cunoaste. Pentru cine e profan, nu. Exista o diferenta majora intre laptele condensat si laptele evaporat. Unul e comercializat in doze mici pentru cafea, lichid si neindulcit si celalalt in conserve metalice, vascos ca o miere si indulcit. Data viitoare, o scurta cautare pe net si mai putina ofensa. Serios.

http://www.nestle.com.au/brands/nestle-sweetened-condensed-milk http://ro.termwiki.com/RO/evaporated_and_condensed_milk